Over China

Sinds Deng Xiao Ping China de vensters van China weer heeft geopend, heeft zich een ‘Wirtschaftswunder’ voltrokken, dat zijn gelijke niet kent in de recente geschiedenis.

De volksrepubliek China heeft een oppervlakte van ruim 9,5 miljoen vierkante kilometer. (ter vergelijking: heel Europa is 10,5 miljoen vierkante kilometer). Ondanks de één-kind-politiek bedraagt het aantal inwoners ruim 1,3 miljard personen. De beroepsbevolking bedraagt 750 miljoen hardwerkende mensen. De meeste handel met China wordt gedreven met de kustprovincies. In het bijzonder met Guandong Province (o.a.Guangzhou en Shenzhen) en Zhejiang Province (oa. Ningbo, Hangzhou).

Economie

De totale invoer naar China bedroeg in 2002 bijna 300 miljard USD. De uitvoer was goed voor 325 miljard USD. Jaarlijks is de uitvoer gegroeid met meer dan 20%. Het is een kwestie van tijd tot China nummer 1 zal zijn op de wereldranglijst van grootste economieën. Een kwestie van tijd, maar in China is er meestal slechts weinig tijd voor nodig.

De getallen zijn duizelingwekkend. Bijna net zo duizelingwekkend als de snelheid waarmee er in China gebouwen uit de grond worden gestampt, autobanen worden gebouwd en dorpjes veranderen in grote steden.

Cultuur

Behalve de economische vooruitgang kenmerkt de huidige periode zich ook door toegenomen zelfbewustheid. De Chinese astronaut Yang Li Wei en de uitverkiezing van Peking tot gastheer van de Olympische Spelen in 2008 dragen hier zeker toe bij.

Behalve economische en technische vooruitgang is ook de geestelijke vrijheid flink verbeterd. De moeilijke jaren van de culturele revolutie en zelfs de recentere ramp op het plein van de hemelse vrede lijken ver achter ons. Natuurlijk is niet iedereen vergeten wat er is gebeurd, maar de meerderheid van de Chinezen kijkt vooruit en de toekomst ziet er zonnig uit.

Toekomst

De verwachting is dat de 21ste eeuw de geschiedenis in zal gaan als de Chinese eeuw. En daar wil iedere trotse inwoner van China van profiteren. Met hun hoge arbeidsethos en positieve instelling zal een groot deel daar in slagen.

Het prachtige China met zijn eigen cultuur kan ook u betoveren. Ook voor uw zaken geldt dat China het land van de onbegrensde mogelijkheden is!

Wilt u nog meer informatie over China? Kijk dan eens op: www.geledraak.nl

5 Aandachtspunten bij de het zaken doen met China:

  1. Gezichtsverlies voor u of uw zakenpartner moet altijd worden vermeden.
  2. Geduld is erg belangrijk. Een Chinees “Ja” betekent soms “Ja, ik heb uw vraag begrepen” en niet: “Ja, ik zal het zo doen”.
  3. Vriendschap tussen zakenpartners is essentieel. Er moet een band worden opgebouwd.
  4. Chinezen zijn niet gewend naar de letter van een contract te leven. Zakelijke geschillen dienen niet juridisch te worden uitgevochten, maar op een constructieve manier te worden opgelost.
  5. Een gezegde in China luidt: “Je krijgt naar je betaalt”. Helaas wordt dat gezegde aanvankelijk niet uitgesproken. Iedere prijs is vaak mogelijk, maar er zal vaak aan de kwaliteit worden gesleuteld.

Ondanks deze aandachtspunten verlopen de meeste transacties zonder problemen. Als men met gezond verstand en beleefdheid omgaat met de Chinese zakenpartners, zal er een zeer vruchtbare situatie ontstaan. In het geval van onverhoopte problemen dient men de juiste codes in acht te houden en in dat geval zal men er altijd uitkomen. Als men op koloniale toon de tegenpartij aan zijn contract wil houden kan men er van uit gaan dat er weinig opgelost zal worden.

Zakendoen met China is een groot avontuur. In positieve zin. U krijgt veel boeiende ervaringen en de prijzen zullen laag zijn. De kwaliteit is in de afgelopen jaren fors verbeterd en doorgaans goed. Maar het vereist enige stuurmanskunst om de zaken volgens de juiste codes te laten verlopen. Om niet in valkuilen te vallen is het daarom verstandig u in de aanvangsfase goed te laten voorlichten en ondersteunen.